БАЗОВІ ПОНЯТТЯ СИСТЕМИ КВАЛІФІКАЦІЙ У КОНТЕКСТІ ТРАНСФОРМАЦІЇ ОСВІТНЬОЇ ПАРАДИГМИ - Семигіна, Тетяна; Рашкевич, Юрій (Publishing house «UKRLOGOS Group», 2021)
Дискурс щодо термінології системи кваліфікацій залишається мінливим та контроверсійним, що зумовлено трансформацією освітньої парадигми. У цій роботі представлено результати зіставлення визначення понять «професія», «кваліфікація», «результати освіти», «компетентності» тощо, наявних у чинних вітчизняних та міжнародних документах. Визначено характеристики поняття «професія», встановлено потребу в осучасненні вітчизняної термінології. Подано детальний аналіз, побудований на виокремленні смислових одиниць (сем), та виявлено основні структурні елементи понять «кваліфікація», «результати освіти», «компетентності», проаналізовано їхні розбіжності та встановлено неузгодженості у нормотворчому застосуванні. Визначено зв’язки цих понять із іншими поняттями системи кваліфікацій, запропоновано авторське бачення структуризації понять відповідно до їхньої ієрархії.