WYKORZYSTANIE SZTUCZNEJ INTELIGENCJI W EDUKACJI ZALETY I OGRANICZENIA, PRZEGLĄD NAJWAŻNIEJSZYCH NARZĘDZI - Heba, Agnieszka (Publishing house «UKRLOGOS Group», 2024)
Sztuczna inteligencja (AI) to dziedzina informatyki zajmująca się tworzeniem systemów komputerowych wykonujących zadania, które normalnie wymagają ludzkiego myślenia. AI może obejmować wiele różnych technologii, w tym uczenie maszynowe, przetwarzanie język a naturalnego, rozpoznawanie obrazów lub przetwarzanie głosu. AI umożliwia komputerom analizowanie dużych ilości danych i wykonywanie skomplikowanych obliczeń, co pozwala nauczycielom, naukowcom, przedsiębiorcom i innym specjalistom na podejmowanie lepszyc h decyzji i rozwiązywanie trudnych problemów. AI jest wykorzystywana w wielu dziedzinach, takich jak medycyna, finanse, marketing, przemysł i edukacja [1].