ЖАНРОВІ ОСОБЛИВОСТІ РОМАНУ ВАЛЕРІЯ ШЕВЧУКА , ОКО ПРІРВИ” - Куряча, Вікторія; Кірічек, Ірина (Publishing house «UKRLOGOS Group», 2024)
Епохою антиутопій можна назвати XX століття. Цього висновку дійшла Світлана Безчетнікова, говорячи про актуалізацію антиутопії на рубежі XIX-XX ст. [6, с.79]. Суспільно-політичні явища, які побачив світ − масштабні війни та наслідки впливу комуністичної влади − породили такі твори, як “Колгосп тварин” та “1984” Джорджа Орвелла, “Марсіанські хроніки”, “451˚ за Фаренгейтом” Рея Бредбері, “Цивілізація статусу” Роберта Шеклі.