ПРОЦЕСИ ТРУДОВОЇ МІГРАЦІЇ В УКРАЇНІ: АНАЛІЗ ТА МОДЕЛЮВАННЯ ТЕНДЕНЦІЙ - Аксьонова, Ірина; Дериховська, Вікторія (Publishing house «UKRLOGOS Group», 2020)
Досліджено сучасний стан міграції в Україні та встановлено, що останньою міграційною тенденцію серед українського суспільства є освітня та трудова міграція. Визначено їх суттєвий вплив на соціально-економічне становище країни та перспективи її розвитку. Використовуючи статистичний інструментарій та систему взаємопов’язаних показників, проаналізовано кількісну та якісну сторони вітчизняних міграційних процесів, оцінено масштаби, інтенсивність прояву трудової міграції, диференціацію її рівня та результативність у кожному регіоні країни. Для більш глибокого аналізу регіональної диференціації проведено кластерний аналіз, що дозволив згрупувати області України за основними показниками, що характеризують стан міграційної ситуації на певній території. За допомогою методів статистичного моделювання та прогнозування побудовано прогноз зміни чисельності міграційного руху населення України на 2020 – 2021 роки. Проведений всебічний аналіз виступає підґрунтям для розробки заходів ефективної міграційної політики як на мезо-, так і на макрорівнях.